Privredna Frankofonija – Zašto razvijati jezičku strategiju?

Objavljeno
23/03/2016
Objavljeno u
Vesti

Marija Tasić, partner u Tasić & Partners, bila je učesnik okruglog stola Privredna Frankofonija: Zašto razvijati jezičku strategiju? koji je održan 23. marta 2016. godine, povodom meseca Frankofonije, u Privrednoj komori Beograda.

Okrugli sto je bio je posvećen zalaganjima preduzeća u oblasti usvajanja jezičkih strategija u poslovanju sa frankofonim tržištima.

Ambasadorka Francuske u Srbiji, Kristin Moro, naglasila je značaj međunarodnih manifestacija poput Frankofonije u promovisanju modela održivog razvoja i  kulturne i jezičke raznolikosti i podvukla značaj francuskog jezika za aktivnosti preduzeća.

Gospođa Marija Tasić je u svom obraćanju prisutnima istakla važnost multilingvizma u poslovanju malih i srednjih preduzeća koje otvara vrata novim tržištima i, samim tim, novim poslovnim mogućnostima, što potvrđuje studija ELAN (Effects on the European Economy of Shortages of Foreign Language Skills in Enterprise) ciframa koje govore o direktnoj vezi između jezika i rezultata u spoljnoj trgovini malih i srednjih preduzeća. Primera radi, 11% evropskih MSP gubi svoje tržište zbog nepoznavanja jezika, a prosečan gubitak na tri godine iznosi 325.000 €. Primenom jezičkih strategija u MSP sektoru, 43% MSP je povećalo promet za 25%, 73% za najmanje 16%, a izvoz  je povećan za 44,5%.

Na okruglom stolu je istaknuta duga tradicija prijateljskih odnosa  Francuske i Srbije i ocena da privredna saradnja ove dve zemlje još uvek nije dostigla pun potencijal, sa najviše prostora za dalji rast u oblasti energetike, građevinarstva i poljoprivrede, uz model javno-privatnog partnerstva kao najinteresantnijeg za investitore.

Učesnici okruglog stola iz Francusko-srpske privredne komore, Belgijsko-srpske poslovne asocijacije BSPA i Francuskog instituta u Srbiji, predstavili su svoje predloge u oblasti pružanja podrške preduzećima na tom polju.

Kliknite ovde da pročitate više.

Podelite

Scroll