Novine u Zakonu o javnom informisanju i medijima

Objavljeno
07/03/2024
Objavljeno u
Vesti

Zakon o javnom informisanju i medijima objavljen je u Službenom glasniku RS br. 92/2023 od dana 27. oktobra 2023. godine („Zakon“) i počeo je da se primenjuje od 4. novembra 2023. godine, osim pojedinih odredbi u odnosu na koje je predviđena odložena primena, među kojima su i novine koje počinju da se primenjuju od 1. januara 2025. godine.

Jedna od izmena, čija će primena otpočeti od 1. januara 2025. godine, uvodi obavezu dodatne registracije određenih dokumenata u Registru medija od strane izdavača medija, kako je to propisano članom 47. Zakona.

Podsećamo da je Zakon uveo obavezu izdavača medija da do 04.02.2024. godine, registruju podatke o glavnom uredniku medija i dokument koji sadrži podatke o pravnim i fizičkim licima koja neposredno ili posredno imaju više od 5% udela u osnivačkom kapitalu izdavača, podatke o njihovim povezanim licima u smislu zakona kojim se uređuje pravni položaj privrednih društava i podatke o drugim izdavačima u kojima ta lica imaju više od 5% udela u osnivačkom kapitalu, ukoliko navedeni podaci nisu registrovani u skladu sa prethodno važećim zakonom.

Pored navedenog, izdavači medija će dodatno biti u obavezi da dostave Registru medija sledeće dokumente:

  • dokument kojim su predviđene interne mere i procedure za postizanje rodne ravnopravnosti;
  • dokument kojim su predviđene mere i procedure za zaštitu uređivačke politike;
  • dokument kojim su predviđene mere i procedure za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i
  • dokument kojim su predviđene mere i procedure za obezbeđivanje sigurnog radnog okruženja za novinare i medijske radnike.

Još uvek nije poznata forma u kojoj će navedeni dokumenti biti dostavljeni, niti je za nedostavljanje navedene dokumentacije predviđena posebna sankcija.

Podelite

Scroll