Uredba o utvrđivanju Programa finansijske podrške – Korišćenjem standarda do konkurentnijih proizvoda

Objavljeno
08/02/2022
Objavljeno u
Bilteni

(„Službeni glasnik Republike Srbije“, br. 12/2022)

U Službenom glasniku Republike Srbije broj 12 od 01.02.2022. godine objavljena je Uredba o utvrđivanju Programa finansijske podrške – Korišćenjem standarda do konkurentnijih proizvoda, koja stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije, odnosno 09.02.2022. godine.

Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije (u daljem tekstu: „RAS“) je razvilo Program finansijske podrške – Korišćenjem standarda do konkurentnijih proizvoda (u daljem tekstu: „Program“), za čiju realizaciju u 2022. godini je određen budžet u iznosu od 50.000.000,00 dinara, dok će javni poziv biti otvoren do utroška sredstava, a najkasnije do 1. decembra 2022. godine.

Raspoloživa sredstva se odobravaju pojedinačno korisnicima Programa, refundacijom kao sufinansiranje u visini od 40% odnosno 60% iznosa opravdanih troškova bez poreza na dodatu vrednost, za svaku projektnu aktivnost.

Sufinansiranje u visini od 60% predviđeno je za mikro, mala i srednja privredna društva i preduzetnike, a od 40% za velike privredne subjekte, osim za nabavku srpskih standarda i resertifikaciju sistema menadžmenta, kao i za implementaciju standarda SRPS EN ISO 50001, gde je predviđeno sufinansiranje u visini od 60% za sve privredne subjekte nezavisno od njihove veličine.

Podrška u okviru Programa namenjena je za sufinansiranje sledećih aktivnosti korisnika programa:

1. sprovođenje postupaka ocenjivanja usaglašenosti proizvoda sa zahtevima srpskih i inostranih (prevashodno evropskih) tehničkih propisa i/ili ostvarivanje uslova za označavanje propisanim znacima;

2. uređenje poslovanja u skladu sa zahtevima međunarodno priznatih standarda sistema menadžmenta; i

3. nabavku srpskih standarda.

Minimalni, odnosno maksimalan ukupni iznos odobrenih sredstava za refundaciju je 100.000,00 dinara odnosno 1.000.000,00 dinara koji jedan korisnik Programa može ostvariti za jednu ili više aktivnosti. Stoga, zbir troškova za refundaciju za sve tri projektne aktivnosti mora biti u rasponu od navedenog minimalnog i maksimalnog iznosa.

Krajnji rok za završetak svih ugovorenih aktivnosti i realizaciju plaćanja u okviru odobrenog projekta je 12 meseci od dana potpisivanja ugovora sa RAS.

Detaljne informacije koje se tiču uslova za konkurisanje po programu, postupka sprovođenja programa i rokova za konkurisanje, biće objavljeni u javnom pozivu, koji će biti dostupan na sajtu Ministarstvo privrede i RAS, čije objavljivanje se očekuje tokom februara/marta tekuće godine, a o čemu ćemo Vas blagovremeno obavestiti.

Za sve dodatne konsultacije ili pravnu pomoć, možete se obratiti timu Tasić & Partneri putem maila na [email protected] ili putem telefona na +381116302233.

Preuzmite NEWSLETTER u PDF formatu klikom OVDE

Podelite

Scroll